Tuesday, February 9, 2021

Umpihankihike 2021

Kaikkien aikojen ensimmäinen Umpihankihike tapahtuu helmi- ja maaliskuussa 2021. Halloween hike -konsepti siirretään keskelle lumihankea. Tällä kertaa osallistujille ei tarjoilla polkua vaan umpihankeen hiihdettyä metsäsuksilatua. Koska parhaat huvit ovat ilmaisia, tämä huvi ei maksa mitään!



 

Koronatalven piristykseksi voit osallistua haluamanasi ajankohtana 44 km vanhan ajan hiihtoretkeen. Reitistä on 16 km moottorikelkalla ajettua perinteisen tyylin hiihtolatua, 2 km aurattua tietä ja 26 km umpihankeen metsäsuksella hiihdettyä luomulatua. Reitiltä löytyy myös pieniä pätkiä kelkkauraa ja kävelypolkua. Reitti kulkee syrjäseuduilla, joilla ei ole huoltoa saatavilla. Reitin varrella on laavu, näkötorni ja kota. Reitille osuu kaksi hienoa suojeltua vanhaa metsää Konttimäessä ja Taavetinmäen kupeessa. Nauttiaisen kupeessa hiihdellään kauniilla ojittamattomalla suolla. Talousmetsiä ja hakkuuaukeita osuu myös reitille, mutta ne ovat onneksi talvella kauneimmillaan. Paljon on tarjolla mäntykankaita, mutta myös kuusikoissa kuljetaan ja ojitettuja suoalueita ylitetään. Pusikoissa ei könytä, kuin aivan lyhyesti parissa kohdassa, eivätkä nekään ole pahoja, koska ladun tamppaaja on jo ehtinyt puskea läpi hyvän reitin. Yksi 237 metriä korkea vuori on saatu reitille mahtumaan, mutta muuten reitti on verrattain tasainen.

Kapealla latusuksella selvinnee koko reitistä, mutta parempi valinta voi olla hieman leveämpi tunturisuksi. Tosi leveä suksi, kuten metsäsuksi, käy hankalaksi moottorikelkan ajamalla ladulla, koska suksi ei mahdu latu-uraan. Suksisauvoissa on oltava suuri umpihankisompa, koska sauvat uppoavat varmasti. Valmis konelatu löytyy aivan reitin alusta ja lopusta. Ethän tallo hakkuuaukeilla reitille mahdollisesti osuvia puuntaimia.

Varaa reittiin tarpeeksi aikaa! Tähän mennessä (8.3.) nopein suoritusaika on ollut reilut kahdeksan tuntia latusuksilla hiihdettynä eikä siihen ole mahtunut edes taukoja. Aikahaarukka on nyt 8-11.5 tuntia. Ladun pohjan kovettuessa ajatkin voivat parantua, mutta varaudu silti siihen, että voit viipya reitillä jopa 12 tuntia. MaastoMahdin rymyryhmän gps kertoo 10 tunnin reissusta, että liikkeelläoloaika oli n. seitsemän tuntia ja taukoja oli kolmisen tuntia. GPS liioittelee taukojen määrää, koska reitillä on useita aika hitaita kohtia. Keskivauhti liikkeellä oli 6,4 km/h ja tämä sisältää valmiit koneladut. Käytössä oli kapeat tunturisukset, jotka olivat ihan hyvät ja kantavat umpisenkin puolella. 

Maastossa on nyt (8.3) kohtuullinen hankikanto, jonka päälle on satanut seitsemän senttiä tuoretta lunta.

Varoitus: Varo Konttimäen päältä tulevaa laskua laavulle (rasti 4). Polku on mutkainen ja vauhdikas ja sen verran hyvin tampattu ränni, että jarruttaminen on haastavaa.

Päivitys 8.3.2021: Maanomistaja huolestui taimikostaan ja muutimme varmuuden vuoksi reittiä rastivälillä 8-9. Älä seuraa vanhoja jälkiä aukolle vaan kulje uutta reittiä aukon pohjoispuolelta. Uudella reitityksellä ei ole vielä kulkujälkiä.   


Rastin 9 kohdalla olevan tien ylityksessä olkaa varovaisia, koska tiellä liikkuu paljon hevosratsastajia tai hevoskärryjä. 

Rastiväli 11-12 on hieman ongelmallinen alussa, koska metsässä on useita kuljettuja polkuja, joita ei ole kartalla. Seuratkaa gps-jälkeä. Väärällä tampatulla reitillä ei mahdu hiihtämään. Koneladut alkavat heti rastin 12 jälkeen tulevalla pellolla. Pellolla ja Nauttiaisen jäällä kulkevia latuja ei ole kartalla. Seuraa gps-jälkeä.

Reitin kulkemiseen on syytä varata tarpeeksi aikaa. Pehmeässä lumessa ei pysty lykkimään kovaa, vaikka itse latu hyvin kantaakin. Arvioitu suoritusaika on 6-12 tuntia. Varaa mukaasi tarpeeksi evästä, juotavaa, otsalamppu ja kännykkään varavirtaa.

Puolikas reitti (24 km)

Reittiin on nyt lisätty lyhennysmahdollisuus ns. puolikas reitti. Alkumatka on sama kuin täydellä matkallakin, mutta näkötornin (rasti 05) jälkeen käännytäänkin takaisin ja palataan samaa reittiä. Uuraisten koneladulle päästyä eli rastille 02 matka jatkuu koneladun hiihtosuunnan mukaisesti pohjoisen lenkin kautta. Viimeinen puolikkaan reitin rasti löytyy tien ylityksessä vähän ennen saapumista laturisteykseen, jossa on ykkösrasti.
Lyhennetyn reitin pituus on n. 24 km.
Tätä paluureittiä ei ole nyt lisätty karttoihin tai gps-jälkiin, mutta eiköhän tuo jo näillä tiedoilla onnistu 



Lähtöpaikka (P-paikka): Riihitie, 41230 Uurainen 


 

Reitillä on käytössä puhelimella toimiva GPS-punch-leimausjärjestelmä, jolla leimataan lähtö- ja maalipisteessä sekä reitin varrella olevilla rasteilla.  Voit puhelimellasi rekisteröityä osoitteessa:

https://gps-punch.appspot.com/qr/qr/register_event?event=4931181323747328

Tapahtuman tulospalvelu löytyy osoitteesta:

https://gps-punch.appspot.com/qr/qr/tupa2?e=4931181323747328 

Kartta ja reitti:

 

Kaikkien koko reitin hiihtäneiden kesken MaastoMahti arpoo ilmaisen osallistumisen johonkin MaastoMahdin tapahtumaan (Jäärogaining, Fillarirogaining tai Halloween hike). Lisäksi koko reitin aivan ensimmäisenä suorittava ladunavaaja saa myös ilmaisen osallistumisen.

Umpihankihike on suoritettavissa 12.2.2021 - 31.3.2021 välisenä aikana, jos lumihankea riittää. Reitille voi lähteä mihin aikaan tahansa minä päivänä tahansa. 

Facebook-tapahtuma



No comments:

Post a Comment

Umpihankihike 2023 - Hangasjärvi

 Vuoden 2023 uusi umpihankireitti on tarjolla Hangasjärven, Kuusjärven, Kuusimäen, Surkeenjärven ja Patajärven maastoissa. Helpompi reitti k...